Οι μπάσταρδες λέξεις της εξουσίας


Η σύνθεση των λέξεων και η αντιστοίχιση τους με συγκεκριμένα γεγονότα, όπως και ο χειρισμός της γλώσσας μέσω της εισδοχής στον δημόσιο διάλογο, τελεολογικών διλημμάτων που εγκλωβίζουν τον ορίζοντα της αντιπαράθεσης, στα αποκρυσταλλώματα που απορρέουν από αυτά, αποτελεί προσφιλής τακτική της εξουσίας. Η εξουσία ή αρτιότερα, οι εκάστοτε διαχειριστές της εξουσίας είναι που θέτουν τα δεσπόζοντα κοινωνικό-πολιτικά δίπολα. Οι απαντήσεις όμως που μερικές φορές λαμβάνουν, δεν είναι οι αναμενόμενες. Εύγλωττο, πρόσφατο παράδειγμα αυτό του δημοψηφίσματος. Όπου η κυβέρνηση έθεσε ένα συγκεκριμένο ερώτημα, για μια συγκεκριμένη σύμβαση, και έλαβε μια συνολική πολιτική απάντηση αναφορικά με την συμφωνία ή όχι της κοινωνικής πλειοψηφίας, με το ηγεμονικό μοντέλο της ΕΕ.

Ήταν μια απάντηση που ξένισε, δυσκόλεψε και αιφνιδίασε την κυβέρνηση, που θα προτιμούσε ένα περισσότερο αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα, αν και δεν εξετράπη από την προαποφασισμένη διαδρομή της, που αφορούσε και αφορά, στην παραμονή στην ΕΕ και στην ΟΝΕ, με δυσθεώρητο κόστος για τους εργαζόμενους και τον λαό. Το επόμενο “αβάσταχτο” δίλημμα που τώρα θέτει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Α. Τσίπρας, σχετίζεται με την μεσσιανική παραδοχή ότι όποιος δεν στοιχίζεται με το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση, θεωρείται ρίψασπις, με την έννοια ότι αποφεύγει να δώσει την μάχη που επιτάσσουν οι πραγματικοί κοινωνικό-πολιτικοί συσχετισμοί. Προσπαθεί δηλαδή η κυβέρνηση να εμφανιστεί ως προασπιστής και εκφραστής του πολιτικού ρεαλισμού, λοιδορώντας κάθε αντίθετη άποψη που προτάσσει την σύγκρουση με τους δανειστές , την ΕΕ και την ΟΝΕ.

Περαιτέρω, καθώς η τακτική της κυβέρνησης δεν εξαντλείται μόνο στην πολεμική στην αντίθετη πολιτική άποψη, αξιοποιείται η στοχοποίηση συγκεκριμένης πλευράς της αντίθετης άποψης, που εστιάζει την θεώρηση της, μονόδρομα στην νομισματική αλλαγή. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένα τεχνητό μέτωπο με τους θιασώτες της δραχμής, το οποίο βάλλεται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το σύνολο των συστημικών ΜΜΕ, με ομολογημένο στόχο να αναδυθεί ο πολιτικός -στην ουσία ταξικός- ρεαλισμός της κυβέρνησης και του Α. Τσίπρα, που αίφνης περιφέρεται με το συστημικό φωτοστέφανο του Εθνάρχη και απολαμβάνει ευρείας κοινωνικής αποδοχής. Άλλωστε ο ίδιος ο Α. Τσίπρας στην βουλή, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που καταγράφουν την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό. Δηλαδή ο επικεφαλής της περιβόητης “αριστερής” κυβέρνησης, υπερασπίζεται τις εταιρείες δημοσκοπήσεων που πράττοντας την επιθυμία τους επιστημονική πρόβλεψη, έδιναν την ημέρα του δημοψηφίσματος, ισχνό προβάδισμα στο “ΟΧΙ”.

Το δίλημμα που τώρα θέτει η κυβέρνηση, είναι ένα μπάσταρδο δίλημμα. Και αυτό γιατί τίθεται από μια κυβέρνηση που επιμένει ότι είναι αριστερή, ταυτίζοντας την πολιτική της επιβίωση με την αποδοχή του πολιτικού και οικονομικού της σχεδιασμού, που είναι ταυτόσημος, με αυτόν των καπιταλιστικών ευρωπαϊκών ελίτ. Μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που εμφανίζεται ως αριστερή, ένα ωμά ταξικά μονομερές πολιτικό και οικονομικό πλέγμα αποφάσεων, που προτάσσεται ως προϋπόθεση για την επίτευξη του κοινού καλού. Πρόκειται για ένα μπάσταρδο δίλημμα από μια κυβέρνηση που σφετερίζεται την ιστορία και τους αγώνες της αριστεράς και την ίδια στιγμή υιοθετεί το σύνολο των νεοφιλελεύθερων καπιταλιστικών επιδιώξεων, απαιτώντας από τον κόσμο της εργασίας να προχωρήσει κοινωνικά και πολιτικά σε αυτοχειρία.

Η μάχη δεν αφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αριστερή πλατφόρμα, που η αντίθεσή της εξαντλείται σε φληναφήματα περί επιστροφής στην δραχμή, και στην ουσιαστική στήριξη μιας κυβέρνησης που εφαρμόζει ολοκληρωτικά τον νεοφιλελεύθερο σχεδιασμό της ΕΕ. Αυτή η αντιπαράθεση είναι ψευδής και χρησιμοποιείται συνειδητά από την κυβέρνηση για να στηρίξει την θέση της, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στον καπιταλιστικό μονόδρομο της ΕΕ και της ΟΝΕ. Είναι αλήθεια ωστόσο, ότι αν θεωρηθεί εναλλακτική λύση ο σχεδιασμός της αριστερής πλατφόρμας, τότε έλλογα η κυβερνητική πρόταση εμφανίζεται ως η μόνη βιώσιμη για την διαιώνιση του συστήματος, καθώς η τεχνητά αντιτιθέμενη, έρμαιη ενός πρωτόγονου οικονομισμού νομισματικού τύπου, δεν αντέχει σε καμία κριτική. Σε αυτό ακριβώς το σημείο οικοδομείται η πολιτική ηγεμονία της κυβέρνησης, η οποία είναι ψευδής, καθώς απορρέει από ένα ψευδές δίπολο.

Η συνολική αντιστροφή της πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης αποτελεί το κυρίαρχο ζητούμενο. Οι αγώνες της τελευταίας περιόδου των εργαζόμενων και του λαού, η μετουσίωση του ταξικού “ΟΧΙ” στο πρόσφατο δημοψήφισμα σε συνολικά αντιπαραθετική πολιτική, οικονομική και ιδεολογική πρόταση, διαμεσολαβείται στη περίοδο που διανύουμε από ένα και μόνο στόχο. Από την ανατροπή του καπιταλιστικού μονόδρομου όπως και κάθε κυβερνητική διαχείριση αυτού, από την ίδια την δράση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ως αναγκαία πλευρά μιας συνολικής πρότασης διεξόδου από την κρίση, με ταξικό πολιτικό, οικονομικό και ιδεολογικό πρόσημο.

Ο ρεαλισμός της υποταγής στους συσχετισμούς είναι ο ρεαλισμός της εξουσίας που με αυτό τον τρόπο διατηρεί και επεκτείνει το πολιτικό και κοινωνικό βάρος των συσχετισμών, υπέρ της. Η μεταφυσική εμμονή στην εσωτερική αποδόμηση του καπιταλιστικού πλέγματος εξουσίας αποτελεί εκφορά μιας βαθιά ταξικής επιλογής ώστε να μείνουν απρόσβλητα και ανέγγιχτα τα κυρίαρχα στοιχεία που το συνέχουν. Η μικροαστική, θεωρητική και πολιτική παρωδία περί έλλειψης εναλλακτικών, δεν είναι παρά παραδοχή ταξικής γενοκτονίας του κόσμου της εργασίας και του λαού.

Μπάσταρδη “αριστερή κυβέρνηση”, μπάσταρδες λέξεις , ψευδή διλήμματα, μια μεταφυσική των μη εναλλακτικών, που θεωρητικοποιεί την ανάγκη της κυρίαρχης τάξης, να αναδομήσει και να διατηρήσει την ηγεμονία της.

Μόνο αυτό έχουν να χάσουν, οι αποσυνάγωγοι αυτού του κόσμου.

Δεν εκτιμάται ως απώλεια , αν βρίσκεσαι ήδη, στην απέναντι πλευρά της όχθης

του Χρήστου Μιάμη
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s