Ιδέες και πραγματικότητα


Η αμείλικτη καπιταλιστική πραγματικότητα, έχει το πλαδαρό πρόσωπο της σοσιαλδημοκρατίας. Την οικτρή πλαδαρότητα της μικροαστικής υποταγής , και της αφυδατωμένης , μηχανιστικής κίβδηλα αριστερής διανόησης, που κατασκευάζει σχήματα θεωρητικοποίησης μιας ήττας, που έχει ήδη εσωτερικεύσει, ως αναπόδραστη στάση ζωής.

Η ψευδής αριστερά του καπιταλιστικού ρεαλισμού, είναι η παλιά σοσιαλδημοκρατία σε νέα συσκευασία. Κραυγαλέο παράδειγμα η πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία οι διάφοροι θεωρητικοί που την υποστηρίζουν και την υποδαυλίζουν, την εμφανίζουν ως πρόδηλο υπόδειγμα, λενινιστικής τακτικής.

Πρόκειται για μια τραγελαφική πολιτική και θεωρητική λαθροχειρία. Καθώς η τακτική του Λένιν, όπως και των μπολσεβίκων, με τα λάθη και τις αδυναμίες που προσιδίαζαν στον βαθμό της συγκεκριμένης ιστορικής εξέλιξης, είχε ως βασική της επιδίωξη, την επιβίωση της επαναστατικής διαδικασίας, ενώ ταυτόχρονα καθορίστηκε πρωταρχικά, από το τεράστιο εγχείρημα της επαναστατικής υπέρβασης του καπιταλισμού.

Η πολιτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, δεν καθορίζεται παρά από την αυτοαναφορική στοχοπροσήλωση στην εδραίωση του, ως ηγεμονικού διαχειριστή της καπιταλιστικής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Είναι έκδηλα ανεδαφικό να παραλληλίζεται η πρωτόγνωρη ιστορική απόπειρα να απαλλαγεί η ανθρωπότητα από την καπιταλιστική σκουριά, με την προσπάθεια μιας αναπαλαιωμένης σοσιαλδημοκρατίας να διατηρηθεί στα κυβερνητικά κοινοβουλευτικά έδρανα, καπηλευόμενη ακόμη και τώρα, την ιστορία, τις λέξεις και τα σύμβολα της αριστεράς.

Το κυρίαρχο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και των οπαδών του, είναι ότι οι αριστερές και επαναστατικές ιδέες λυγίζουν μπροστά στην δύναμη της καπιταλιστικής πραγματικότητας. Μπορεί να λυγίζουν οι δικές τους ιδέες που εκ κατασκευής, είναι εύπλαστες και ελαστικές. ‘Άλλωστε, οι επαναστατικές και αριστερές ιδέες ποτέ δεν ταυτίστηκαν με το εξαιρετικά πεπερασμένο πολιτικό ύψος και βάθος, της αφήγησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ ταυτόχρονα λησμονούν ή σκόπιμα αποκρύβουν, οι θιασώτες του “φαινομένου” ΣΥΡΙΖΑ, ότι η τωρινή καταθλιπτική πραγματικότητα, δεν είναι παρά η επικράτηση ενός προτάγματος ιδεών, που αναδείχθηκε μέσα από την ιστορική ανάγκη και δυνατότητα, της υπέρβασης της πρότερης πραγματικότητας, που ήταν αφόρητη για τους τωρινούς φορείς της κυριαρχίας.

Ακριβώς για αυτό, οι επαναστατικές και αριστερές ιδέες, δηλαδή οι υλικές ανάγκες των αποσυνάγωγων της καπιταλιστικής κυριαρχίας, που αποκτούν τακτικό και στρατηγικό προσανατολισμό καθολικής σύγκρουσης με την αμείλικτη πραγματικότητα, συνιστούν την μόνη ρεαλιστική επιλογή, ώστε να γίνει πραγματικότητα η πιθανότητα της οριστικής της υπέρβασης.

Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι, ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως εγχώρια εκδοχή της, επιδιώκουν να ανακατασκευάσουν το κοινωνικό και πολιτικό υποκείμενο, τον ίδιο τον άνθρωπο, σε μια πειθήνια και χαμηλών προσδοκιών ιστορική εκδοχή, ώστε να θεωρείται ως έλλογο γεγονός, η σύμπτωση του ορίου των συμφερόντων των καπιταλιστικών ελίτ, με τον τελικό ορίζοντα της ζωής των ανθρώπων.

Αν η ιδέα της επανάστασης είναι η καθημερινή μετάφραση της ανθρώπινης ανάγκης για μια ζωή με αξιοπρέπεια, η ιδέα της υποταγής στο βάρος του συσχετισμού δύναμης είναι ο τρόμος της μικροαστικής κενότητας απέναντι στο απροσδόκητο, που θα αναστρέψει πλήρως τους όρους αναπαραγωγής της καπιταλιστικής εξουσίας.

Η αμείλικτη πραγματικότητα, αντιμετωπίζεται μόνο με αμείλικτες ιδέες.

Η υποταγή στην πραγματικότητα δεν επιφέρει παρά την αναδιανομή ποσοτήτων εξουσίας εντός του κανονιστικού πλαισίου εξουσίας, ώστε η δεσπόζουσα ποιότητα όπως και η ουσία της καπιταλιστικής κυριαρχίας, να διαιωνίζονται εις το διηνεκές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τσαλαβουτά στα ρηχά μιας θάλασσας εξουσίας, που ξεβράζονται κουφάρια απέλπιδων, που για πολλοστή φορά εμπιστεύτηκαν τις ζωές τους, στην ευμένεια της κάλπικης δημοκρατίας των κυρίαρχων.

Ωστόσο με τις εκλογές τίποτε δεν τελείωσε. Τίποτε δεν τακτοποιήθηκε. Τίποτε δεν έληξε. Τώρα αρχίζουν όλα. Ξανά και ξανά, μέχρι το πιθανό να γίνει δυνατό, μέχρι η επανάσταση να γίνει ποίηση, τραγούδι και σύνθημα, στα χείλη των εξοστρακισμένων αυτού του κόσμου.

του Χρήστου Μιάμη
Advertisements

3 thoughts on “Ιδέες και πραγματικότητα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s