Διηνεκής πόλεμος


γκουερνικα

Αίφνης ανακαλύφθηκε ότι μαίνεται ένας υπόγειος, διαρκής πόλεμος που έκανε την εμφάνισή του με τον πιο ωμό τρόπο με την επίθεση των ισλαμοφασιστών στο Παρίσι. Η αλήθεια ωστόσο είναι πολύ πιο πολύπλοκη ώστε να εξαντληθεί μέσω της όψιμης συγκινησιακής φόρτισης του εγχώριου και ευρωπαϊκού κατεστημένου των καπιταλιστικών ελίτ.

Η αλήθεια είναι πως το σάπιο, απάνθρωπο και κανιβαλικό καπιταλιστικό σύστημα ξέρνα σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο τον φόβο, την τρομοκρατία και τον θάνατο. Οι μορφές που λαμβάνει η καπιταλιστική βία σε όλες της τις εκφορές, έχουν τα πρόσωπα των δολοφονημένων μαύρων αποσυνάγωγων της Βαλτιμόρης και του Φέργιουσον, τα νεκρά βλέμματα των μεταναστών που ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές, τα σώματα των δολοφονημένων στο Παρίσι από τις πρωτόγονες ορδές των ισλαμοφασιστών που δήθεν αντιμάχονται τον δυτικό κόσμο. Λες και υπάρχει ένας, ενιαίος και αδιαίρετος δυτικός κόσμος.

Ο ισλαμοφασισμός είναι μια οικτρή εκδοχή του σύγχρονου ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Μόνο ο καπιταλισμός θα μπορούσε να κυοφορήσει, να χρηματοδοτήσει και να εξοπλίσει ορδές ισλαμοφασιστών, που φαντασιώνονται ότι καταφέρονται ενάντια στο σύστημα που τους δημιούργησε, ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν τρόπο, δρόμο και μέθοδο ισχυροποίησης και διαιώνισης αυτού του συστήματος.

Το δίλημμα ολοκληρωτική καπιταλιστική δημοκρατία που δολοφονεί με ένα μανδύα νομιμότητας ή δολοφονικός ισλαμοφασισμός που γεννιέται μέσα στα μπουντρούμια της δημοκρατίας των καπιταλιστών, είναι ένα δίλημμα που δεν αφορά, δεν μπορεί να αγγίξει τους αποσυνάγωγους προλετάριους αυτού του κόσμου.

Ο πόλεμος είναι δικός τους, τα θύματα είναι δικά μας.

Σε ένα σύστημα που ελεύθερος λογίζεται όποιος μπορεί να πληρώσει τον βαθμό ελευθερίας που του αναλογεί, ο φασισμός κοινωνικός, πολιτικός και θρησκευτικός δεν αποτελεί τον δρόμο της απαλλαγής από τα απάνθρωπα καπιταλιστικά δεσμά, αλλά αντίθετα βέβαιη επιλογή εγκλωβισμού όσων ζουν στο περιθώριο αυτού του κόσμου, καθώς καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στα αίτια και στα αποτελέσματα ενός συστήματος, που ζει μόνο με την απειλή του φόβου και πραγματώνοντας τον φόβο, με κάθε τρόπο και κάθε μέσο.

Το μέλλον αυτού του κόσμου δεν μπορεί να αφεθεί ούτε στα δακρύβρεχτα λογύδρια των ανθρωποφυλάκων της κοινωνικής δυστυχίας που ονομάζουν τώρα εχθρούς της ελευθερίας, τους μέχρι πρότινος αγοραστές των όπλων τους ώστε να επιβάλλουν την “ελευθερία” στις χώρες τους, ούτε προφανώς στους κατά τα άλλα βαθειά θρησκευόμενους ισλαμοφασίστες που με ευχαρίστηση συμμετείχαν στις αγοραπωλησίες θανάτου, με τους τωρινούς εχθρούς τους, πρότερους συνεργάτες.

Δεν πρόκειται περί πολέμου πολιτισμών λοιπόν. Πρόκειται για τον πολιτισμό ενός πολέμου που χρησιμοποιεί τα αδαή θύματά του για να διατηρηθεί η κυριαρχία των καπιταλιστών που μπορούν να διατηρήσουν την εξουσία τους, μόνο μέσω της κατασκευής καταστάσεων έκτακτης ανάγκης όπου και τα τελευταία ψήγματα ελευθερίας, θυσιάζονται στον βωμό της περιβόητης ασφάλειας που ανυψώνεται σε δεσπόζουσα έννοια.

Η επιλογή ανάμεσα στις θρησκευτικές, φασιστικές τερατογενέσεις του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, και στις καπιταλιστικές ελίτ που εμφανίζονται ως υπερασπιστές της ανθρώπινης ζωής και ελευθερίας, συνιστά μια διττή επιλογή ευθανασίας για τα θύματα αυτού του διηνεκούς πολέμου. Για τους εργαζόμενους και τους λαούς αυτού του κόσμου.

Για πόσο ακόμη οι εργαζόμενοι και οι λαοί θα συνωστίζονται κάτω από ξένες σημαίες ;

του Χρήστου Μιάμη

One thought on “Διηνεκής πόλεμος

  1. Δυο ερωτήσεις, χωρίς διάθεση να υπερασπιστώ κανένα:
    α) Ο δυτικός κόσμος δεν είναι ο (ενιαίος) κόσμος του ΝΑΤΟ;
    β) Ο όρος “Ισλαμοφασίστες” είναι ορθός; Γιατί όταν μιλάμε για τους φασίστες του δυτικού κόσμου δεν λέμε “Χριστιανοφασίστες”;

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s