Τόσο γελοίοι ; Μάλλον κάτι σοβαρό συμβαίνει


katastasi

Εξαιρετικά αστεία η κατάσταση στην Νέα Δημοκρατία. Τόσο αστεία που αναρωτιέται κανείς αν το εύρος της πολιτικής βλακείας που ξεβράζεται από την “Συγγρού” αποτελεί συνειδητή πλευρά ενός οργανωμένου πολιτικού σχεδίου. Μήπως τελικά η ιλαροτραγωδία που εξελίσσεται στην ΝΔ είναι άλλο ένα επεισόδιο στην διενεργούμενη αναδόμηση του πολιτικού σκηνικού, που θα κορυφωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ;

Ας κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά. Η “αριστερή” αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κυβέρνηση εγκολπώνοντας την ολότητα της νεοφιλελεύθερης ατζέντας που πιστοποιείται με την απόφανση, ότι δεν υφίσταται εναλλακτική επιλογή, παρά μόνο ο συμβιβασμός στον σχεδιασμό των καπιταλιστικών ελίτ της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο πραγματώνεται μια διττή λειτουργία.

Αφενός ανανεώνεται το πολιτικό προσωπικό που ασκεί διακυβέρνηση, αφετέρου λοιδορείται ως μη εφαρμόσιμη, ως ανεδαφική, κάθε αριστερή ακόμη περισσότερο αντικαπιταλιστική εναλλακτική οπτική, που αντίκειται προς την καθεστηκυία κοινωνική, πολιτική και οικονομική κατεύθυνση.

Παράλληλα, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, διαδραματίζοντας ρόλο σκιώδους συμπολίτευσης, στην πραγματικότητα συνδράμουν στην κυβερνητική πολιτική, επιδεικνύοντας αξιομνημόνευτη ανοχή στις τακτικές και στρατηγικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπρόσθετα, η ΧΑ έχει αποσυρθεί στο βάθος του πολιτικού σκηνικού, ενώ η δίκη για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, παραμένει στο σκοτάδι, εκτός της επικαιρότητας που απασχολεί την κοινή γνώμη.

Ταυτόχρονα η ΝΔ βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια παρατεταμένη εσωκομματική ενδοσκόπηση -που κατέληξε στο πρόσφατο “φιάσκο” – με αποτέλεσμα να απέχει από κάθε διαδικασία πολιτικού ανταγωνισμού με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, κυβερνά χωρίς αντίπαλο, τουλάχιστον σε ότι αφορά στα κόμματα που απαρτίζουν το συστημικό, μνημονιακό τόξο μαζί με την παρούσα κυβέρνηση.

Μετά από μια πενταετία μνημονίων, μέσα από μια πληθώρα αντιφατικών κοινωνικών και πολιτικών διαδρομών, η εικόνα του κοινωνικού και πολιτικού σκηνικού είναι πιο καθαρή από κάθε άλλη στιγμή τα τελευταία χρόνια.

Το κοινωνικά και πολιτικά αντιδραστικό πολιτικό σκηνικό από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την ΧΑ, -με την προφανή εξαίρεση του ΚΚΕ, όπως και δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς- βρίσκεται σε μια υπόκωφη πορεία πλήρους αναδόμησης των όρων άσκησης της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Οι αλλαγές στο πολιτικό προσωπικό, αποκρυσταλλώνουν τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στην οικονομική βάση του συστήματος, στο βιομηχανικό, εμπορικό και τραπεζικό κεφάλαιο.

Κάθε εναλλαγή στην διαχείριση της πολιτικής εξουσίας, αποτελεί την πολυσύνθετη και πολυεπίπεδη αποτύπωση των πυρηνικών μεταλλάξεων που πραγματώνονται, στην αναβλύζουσα πηγή της πολιτικής εξουσίας. Στο πεδίο της οικονομίας, ως την αρχετυπική έκφραση της δεσπόζουσας εκμεταλλευτικής ισχύος των καπιταλιστών ελίτ, έναντι του σύγχρονου προλεταριάτου.

Από αυτή την σκοπιά ακόμη και γκάφες ολκής -όπως αυτή στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ- αν την δεχθούμε ως τέτοια, δεν αποτελούν παρά την έκφραση κατακλυσμιαίων αλλαγών στο “συστημικό κόσμο”, που ξερνά το παλιό πολιτικό προσωπικό μαζί με τις ανεπάρκειες του, καθώς αυτές εξελίσσονται σε τροχοπέδη για την συνέχιση της αναπαραγωγής τους συστήματος, με νέους τρόπους και μέσα.

Στην πορεία αυτής της εξέλιξης έλλογα αναδεικνύεται το ανεξάντλητο της έκδηλης διανοητικής ανεπάρκειας, που διαχρονικά χαρακτηρίζει την αστική πολιτική, καθώς το πολιτικό προσωπικό που κατά καιρούς την εκπροσωπεί, σχεδόν πάντα είναι κατώτερο των αναγκών και των επιδιώξεων του συστήματος.

Ωστόσο αν και είναι πολλές φορές θεραπευτική -και είναι- η γελοιοποίηση του πολιτικού προσωπικού που εκπροσωπεί το σύστημα, οι αλλαγές που κυοφορούνται εντός του συστήματος όπως και τα διακυβεύματα που βραχυπρόθεσμα θα αποκαλυφθούν, δεν είναι καθόλου για γέλια.

Ακριβώς το ανάστροφο συμβαίνει, δυστυχώς.

του Χρήστου Μιάμη
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s