Η άμεση δημοκρατία είναι τίποτα


αγανακτισμένοι

Η άμεση δημοκρατία αποτελεί εφεύρημα του χώρου της αυτονομίας που συναντιέται με θεωρίες κοινοτισμού ακόμη και με ιστορικές αναπολήσεις της αθηναϊκής δημοκρατίας. Αποτέλεσε στο πρόσφατο παρελθόν την “κινητήριο δύναμη” της κοινωνικής αγανάκτησης που γεννήθηκε από την διεθνή ηγεμονία του αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού. Μια κοινωνική αγανάκτηση που χρησιμοποιήθηκε, όπως και το πρόταγμα της άμεσης δημοκρατίας, για να ξεβραστούν στο πολιτικό σκηνικό εγχώριο και διεθνές, πολιτικά μορφώματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ και Podemos, μετατρέποντας την αγανάκτηση, σε διαρκή και παρατεταμένη πανωλεθρία, και σε συνεχή διάψευση, των προδοκιών απαλλαγής απο τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό.

Ακριβώς γιατί η άμεση δημοκρατία δεν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει εντός του καπιταλιστικού κανονιστικού πλαισίου εξουσίας.

Η πραγμάτωση της άμεσης δημοκρατίας εντός του καπιταλισμού, είναι μια φενάκη , ένα ιδεαλιστικό συνονθύλευμα ατομικών επιδιώξεων, συναισθηματικών προσεγγίσεων του κοινωνικού ζητήματος, που αναιρεί την ταξική, δυναμική πρόσληψη της ιστορίας, και οδηγείται φυσιολογικά σε ένα ατελείωτο κατάλογο απαρίθμησης ατομικών επιθυμιών που δεν έχουν καμία τύχη ευόδωσης, όσο παραμένει ανέγγιχτος ο πυρήνας της καπιταλιστικής κυριαρχίας.

Η άμεση δημοκρατία δεν είναι τίποτε άλλο παρά επιλογή φυγής από την υλική πραγματικότητα σε ένα ιδεατό κόσμο ελεύθερων ατομικοτήτων που θα βιώνουν εν ηρεμία και ειρήνη σε ένα παράδεισο ισότητας και δικαιοσύνης , το αταξικό τους όνειρο. Δεν υπάρχει δημοκρατία, έτσι νέτη σκέτη. Υπάρχει η κυρίαρχη εκδοχή της καπιταλιστικής δημοκρατίας. Υπάρχει η στρατηγική επιδίωξη της εργατικής δημοκρατίας.

Η δημοκρατία και η πολιτική εξουσία είναι έννοιες άρρηκτα δεμένες και αποτελούν πολιτική έκφραση της όποιας ταξικής ηγεμονίας στην σφαίρα της παραγωγής, η οποία διαχέεται αλλεπάλληλα και διαρκώς, στον δημόσιο κοινωνικό χώρο. Σε αυτό το πλαίσιο η καπιταλιστική δημοκρατία είναι η ολιστική έκφραση της κοινωνικής ,πολιτικής, οικονομικής και ιδεολογικής ηγεμονίας της κυρίαρχης τάξης, ενώ η εργατική δημοκρατία -ως επιδίωξη- είναι η συνολική κοινωνικοπολιτική , οικονομική και ιδεολογική έκφραση της επικράτησης της εργατικής τάξης ως απόρροια της συντριβής της καπιταλιστικής κυριαρχίας .

Η άμεση δημοκρατία είναι τίποτα.

Μόνο η εργατική δημοκρατία μπορεί να είναι άμεση δημοκρατία, με την έννοια ότι η ύπαρξή της συνίσταται, στην άμεση, ενεργή και αποφασιστική συμμετοχή στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας του όλου της εργατικής τάξης. Η άμεση δημοκρατία για να «υπάρξει» χρειάζεται μια αποφασισμένη μειοψηφία που θα δημιουργήσει μια νησίδα «άμεσης δημοκρατίας» εντός της καπιταλιστικής δημοκρατίας, εκφυλιζόμενη ραγδαία σε κοινόβιο αγροτουρισμού.

Το ευφυολόγημα της άμεσης δημοκρατίας δεν είναι παρά πρωτόγονος κινηματισμός, που απέναντι στον καπιταλιστικό ολοκληρωτισμό, ψάχνει σανίδα ατομική και συλλογικής σωτηρίας στην «παρθένα, ακομμάτιστη, αδιαμεσολάβητη» έκφραση της κοινωνίας που κατανοείται ως κάτι ενιαίο και αταξικό, που φυσιοκρατικά τείνει προς την απόλυτη ελευθερία. Στην πραγματικότητα η κοινωνία είναι βαθειά ταξική, δεν υφίσταται ενιαία κοινωνική έκφραση, δεν πρόκειται να υπάρξει κοινωνική αλλαγή αν δεν αλλάξει ρηξικέλευθα το περιεχόμενο και η μορφή της πολιτικής εξουσίας, αν δεν επιβληθεί η εργατική δημοκρατία, αν δεν καταστραφούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής.

Το ευφυολόγημα της άμεσης δημοκρατίας δεν είναι παρά στείρος και αφυδατωμένος ιδεαλισμός , που καλεί να ζήσουμε χωρίς καπιταλισμό, με καπιταλισμό, μετατρέποντας συνειδητά τον πρωτόλειο εμπειρισμό προσωπικών και συλλογικών ηττών, σε πρόταγμα επιστροφής σε ένα πρωτόγονο , κοινοβιακό καπιταλισμό συμμετοχικής δημοκρατίας.

του Χρήστου Μιάμη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s