Διαρκές καθεστώς, “Πάπα-Ντοκ”


παπαντοκ

Η επίφαση ελευθερίας μοιάζει με την πραγματική ελευθερία. Αλλά δεν είναι. Η επίφαση δημοκρατίας μοιάζει με την πραγματική δημοκρατία. Αλλά δεν αποτελεί παρά κατασκευασμένη ψευδής εκδοχή της. Οι πραιτοριανοί του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, ίσως να μην κυκλοφορούν με τα μαύρα γυαλιά των δημίων του καθεστώτος Πάπα-Ντοκ στην Αϊτή, αλλά καταλαμβάνουν κάθε πλευρά και κάθε στιγμή της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, στο κράτος, στα ΜΜΕ, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους εργασίας, στον πολιτισμό, μολύνοντας την καθημερινότητα των ανθρώπων, με τον αποτρόπαιο ρεαλισμό τους.

Πρόκειται για τον ρεαλισμό του κανιβαλισμού της ανθρώπινης ζωής, που προϋποθέτει την απόλυτη και πλέρια υπακοή μας.

Η κατασκευή της υπακοής ως κανονικής, φυσιολογικής, έλλογης επιλογής, διαμεσολαβείται από την επιβολή ενός καθεστώτος τρομοκρατίας, ή μάλλον ενός καθεστώτος που επαγγέλλεται την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό, για επιτύχει την άνευ όρων υποταγή στην αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία των σκοπών του. Εργαλεία και μέσα εμπέδωσης της κυρίαρχης εξουσίας, είναι -όπως πάντα- οι έμμισθοι “διανοούμενοι” του συστήματος, οι οποίοι αναλαμβάνουν τον ρόλο της θεωρητικοποίησης των σκοπών του καθεστώτος, παρουσιάζοντάς το, ως την μοναδική ρεαλιστική επιλογή για τους ανθρώπους.

Η έντεχνη εξαφάνιση κάθε πιθανής εναλλακτικής, πραγματοποιείται ως αυτοεκπληρούμενη επιβεβαίωση των σκοπών της εξουσίας.

Ο υποταγμένος άνθρωπος, είναι ο χρεωμένος άνθρωπος, ο πειθήνιος εργαζόμενος και ψηφοφόρος, ο άνθρωπος δέσμιος της κυρίαρχης υποκουλτούρας, ο τρομοκρατημένος και πεισμένος άνθρωπος ότι τίποτε δεν αλλάζει και πως όλα είναι προδιαγεγραμμένα. Είναι ο δέσμιος του ρεαλισμού της κυριαρχίας, τον οποίο οικειοποιείται ως δικό του, σε τέτοιο βαθμό, που καθετί διαφορετικό, καθετί που αντίκειται στο δοσμένο μοντέλο ζωής, να μοιάζει παράλογο και εχθρικό.

Είναι στιγμές που η δύναμη της υπακοής, υποσκελίζει ακόμη και το βάρος της ανθρώπινης βλακείας.

Το σύγχρονο καθεστώς της κυριαρχίας δεν μοιάζει τουλάχιστον εξωτερικά με το καθεστώς Πάπα-Ντοκ. Οι άνθρωποι δεν δολοφονούνται χωρίς λόγο. Πρώτα κατασκευάζονται νομικά και πολιτικά οι λόγοι και ύστερα ακολουθούν οι νόμιμες δολοφονίες. Οι άνθρωποι δεν διώκονται για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Πρώτα διώκονται οι πεποιθήσεις και μετά ακολουθούν οι άνθρωποι. Οι ατομικές ελευθερίες είναι αδιαπραγμάτευτες. Αρκεί να συναινούν σε αυτό, το κράτος, οι τράπεζες και η εκκλησία. Το να είσαι αριστερός, κομμουνιστής ή αναρχικός δεν αποτελεί λόγο εξορίας, βασανισμού ή εξαφάνισης. Αρκεί να μην συμπεριφέρεσαι, να μη σκέφτεσαι και να μην προσπαθείς να ζεις ως αριστερός, ως κομμουνιστής ή ως αναρχικός.

Τελικά τα πράγματα ίσως να μην είναι χειρότερα ή καλύτερα. Ίσως να είναι συνεχώς τα ίδια. Ίσως τελικά να έχει δίκιο ο υποταγμένος άνθρωπος ότι τίποτα δεν αλλάζει.

Ίσως τελικά αυτό το σύστημα να είναι “προγραμματισμένο” να γεννά ιλαρές μορφές κυριαρχίας τύπου “Πάπα-Ντοκ”, μαζί με ορδές υπηκόων που είναι έτοιμοι να συναινέσουν στις εντολές της.

Με κάποιο τρόπο πρέπει αυτή ακολουθία κυριαρχίας να διαρραγεί. Το θλιβερό και ταυτόχρονα μεγαλειώδες είναι, ότι το κλειδί που μπορεί να ξεκλειδώσει ένα διαφορετικό μέλλον για τους ανθρώπους, το κρατά ο ρημαγμένος, ο πειθήνιος, ο υπάκουος άνθρωπος.

του Χρήστου Μιάμη

One thought on “Διαρκές καθεστώς, “Πάπα-Ντοκ”

 1. “Οι πραιτοριανοί του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού”
  Τούτο το “νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού” με μπερδεύει.
  Ο καπιταλισμός με όποια οικονομική παραλλαγή του, καπιταλισμός είναι. Σε τι διαφέρει π.χ. η παραλλαγή Τσίπρα με την παραλλαγή Σαμαρά, Γ. Παπανδρέου, Α. Παπανδρέου, γέρου Γ. Παπανδρέου κλπ;
  Κατ’ εμέ διαφορές υπάρχουν μόνο στις φάσεις-ανάγκες τού ίδιου του καπιταλισμού.
  Κι οι ανάγκες του πλέον, απαιτούν τον εξαπονδρισμό τού λαού-των λαών.
  Συγνώμη, αλλά αυτό το νεοφιλελεύθερος, μοιάζει ν’ ανακλύφτηκε για να αθωώνει τον καπιταλισμό-ιμπεριαλισμό, τον μονοπωλιακό δηλαδή ιμπεριαλισμό, υπονοώντας ότι υπάρχει και …ανθρώπινος καπιταλισμός-ιμπεριαλισμός.
  Υπάρχει;;; ΟΧΙ!!!
  Τότε τι χρειάζεται το όποιο προσδιοριστικό επίθετο;

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s