Να αδειάσουμε το πιθάρι των Δαναΐδων


Ας αναλογιστούμε την αριστερά, τις παραδόσεις, τους αγώνες, τις νίκες και τις ήττες των ανθρώπων που της έδωσαν ζωή και ιστορική αναφορά, ως ένα πιθάρι που λειτουργεί ως τόπος εναπόθεσης όλης αυτής της ανεκτίμητης εμπειρίας, σκέψεων , δράσεων, προσδοκιών , απέλπιδων οραμάτων. Πρόκειται για ένα τόπο εναπόθεσης όπου κάθε μεγάλο ή μικρό συμβάν προστίθεται και στοιβάζεται πάνω στο πρότερο του.

Ας στοχαστούμε τώρα την ανάστροφη κίνηση. Ας αποκολλήσουμε με δέος και προσοχή, ένα κάθε φορά από αυτά τα συμβάντα της ιστορίας μας, και ας ενσκήψουμε εντός της οντολογίας του.

Κάθε νίκη και κάθε ήττα της αριστεράς, κάθε υπαναχώρηση και κάθε υπέρβαση του εργατικού κινήματος, συνιστούν μια αντιφατικά διττή μάχη , πρόδηλα ενάντια στο καθεστώς κυριαρχίας, όπως και σε εκείνη την εκδοχή αριστεράς που δειλιάζει, λουφάζει, κρύβεται, εμπρός στο δυνητικό ενδεχόμενο να αποχωρισθεί την θελκτική θαλπωρή της ανώδυνης διαμαρτυρίας.

Ας τοποθετήσουμε τώρα το ιστορικό συμβάν αριστερά, το δυναμικό ιστορικό αποτύπωμα που συνιστά η διηνεκής κίνηση του κόσμου της εργασίας, ως ενεργή πιθανότητα οριστικής διάρρηξης της κυριαρχίας, ως την διασταλτική δυνατότητα της ιστορίας να αντιστρέψει την “προγραμμένη” ροή της.

Ας απορρίψουμε συνάμα την διαδεδομένη και πολλαπλά ηττημένη πρακτική της αυτοαναφορικής ποσοτικοποίησης της πολιτικής εμπειρίας, που καταλήγει σε μια κενή αποταμίευση ρηγματωμένων συμβάντων στις θυρίδες της ιστορίας.

Θέτοντας την ταξική πάλη στον πυρήνα του πολιτικού χρόνου, ώστε η κάθε παρούσα στιγμή να μπορεί να τεντωθεί από το ενεργό παρόν μέχρι το άρρητο τέλος του καθεστώτος κυριαρχίας, ως η δυνατότητα της επανάστασης, να μπορεί να συμπυκνωθεί εντός της κάθε μοναδικά δυνητικής στιγμής.

Αδειάζοντας το πιθάρι των Δαναΐδων, αρνούμενοι να συνεχίσουμε να συσσωρεύουμε στις αποθήκες της κυριαρχίας, πλήθος θλιβερά ανολοκλήρωτων εγχειρημάτων χειραφέτησης.

Φιλοδωρώντας το καθεστώς, με μια πραγματική εμπειρία που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί. Με την εμπειρία της οριστικής ανατροπής του, που εκβάλει, από κάθε ρωγμή, από κάθε κατακερματισμένη στιγμή του πολιτικού χρόνου.

του Χρήστου Μιάμη
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.