Εμβόλια για τον ρατσισμό και τον φασισμό δεν υπάρχουν


Ρατσιστής και φασίστας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Γίνεσαι από την επαφή σου με τις κοινωνικές  και οικονομικές συνθήκες, και αν δεν διαθέτεις αρκετά «αντισώματα», αναλυτική σκέψη, σχετικά σημαντικό επίπεδο παιδείας -όχι εκπαίδευσης- εμπειρία φτώχειας και μετανάστευσης, και πάλι όχι ένα από αυτά, αλλά αρκετά από αυτά μαζί, σε μια συνεκτική ενότητα, καταλήγεις σε λογικοφανείς απλουστεύσεις, που είναι εξαιρετικά συμπαθείς και εύπεπτες στην κοινή λογική, που συνέχει κυρίαρχα, το ψηφιδωτό που συνιστά την περίφημη κοινή γνώμη.

Ο λόγος για την πρόσφατη ανακοίνωση που εξεδόθη από  γονείς του δημοτικού σχολείου Φιλιππιάδας, στην οποία γίνεται μια αγωνιώδης απόπειρα να δοθεί μια επιστημονική εγκυρότητα στα γραφόμενα σε αυτή, όπως και μια προσπάθεια οικοδόμησης μιας αιτιώδους επιχειρηματολογίας, ώστε να προκύψει φυσιολογικά το συμπέρασμα ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, συνιστούν πρόβλημα, για την ομαλή ροή της κανονικότητας στην πόλη.

Έχει σημασία σε αυτή την ανακοίνωση να παρατηρήσεις κανείς τις  λέξεις  και τις φράσεις. Σταχυολογώ :

Λεγόμενοι παράτυποι μετανάστες : Δηλαδή μετανάστες που δεν ακολούθησαν την τυπική διαδικασία για να έρθουν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, μέσω ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου για παράδειγμα. Ναι λοιπόν, ακολούθησαν έναν παράτυπο και παράνομο δρόμο επιβίωσης για να γλυτώσουν από τον καθόλα «νόμιμο» πόλεμο που χρηματοδοτεί στις χώρες τους η πολιτισμένη Ευρώπη. Γιατί στο μυαλό της κοινής γνώμης ο πόλεμος , η φτώχεια και  η εξαθλίωση είναι τυπικές, κανονικές  μορφές της κοινωνικής ζωής. Παράτυπες εκφορές αυτής, είναι μόνο τα θύματα αυτής της κανονικότητας.

Επίκληση στην δημόσια υγεία :  Θέτει λοιπόν το ΔΣ των γονέων του συγκεκριμένου σχολείου ζήτημα δημόσιας υγείας καθώς εκτιμούν -από την μακροχρόνια ιατρική τους εμπειρία- πως τα παιδιά των μεταναστών εκ προοιμίου είναι μη εμβολιασμένα, εκ προοιμίου είναι φορείς ασθενειών. Ακόμη και αν είναι έτσι (που δεν είναι) ,πως δεν τους επιτάσσει η περιβόητη χριστιανική συνείδηση που έχουν, να κινητοποιήσουν τις αρχές και το δημόσιο σύστημα υγείας, ώστε να υπάρξει επιπρόσθετη ιατρική φροντίδα σε αυτά τα παιδιά και υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτου, χρώματος, εθνικότητας και φυλής ;

Η περιβόητη αλλοίωση του πολιτισμού : Καταρχήν πρέπει να εξηγηθεί πως ακριβώς αλλοιώνεται ένας πολιτισμός, και εν συνεχεία να εξηγηθεί σε ποιόν ακριβώς πολιτισμό αναφέρεται η ανακοίνωση. Δηλαδή τα παιδιά από την Συρία και το Αφγανιστάν, στοχεύουν για παράδειγμα να αμφισβητήσουν την επικούρεια φιλοσοφία, το μέγεθος των προσωκρατικών φιλοσόφων, την ευκλείδεια γεωμετρία ή τα συμπεράσματα του Αριστοτέλη για την οντολογία του πνεύματος και της ύλης ; Αν ναι , αν δηλαδή περάσαν το Αιγαίο κολυμπώντας για να πράξουν ακριβώς αυτό, σημαίνει ότι έχουν προετοιμαστεί μακρόχρονα για κάτι τέτοιο, και τότε σίγουρα έχουν δίκιο να ανησυχούν οι συντάκτες της ανακοίνωσης , καθώς δύσκολα θα μπορέσουν  ανταποκριθούν στις ανάγκες αποτροπής μιας τέτοιας συνωμοσίας. Μια λύση ίσως είναι να ζητήσουν με νέα ανακοίνωση, δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στις βασικές αρχές του ελληνικού πολιτισμού….

Η αλλοίωση του χριστιανισμού από τους Ισλαμιστές : Καταλογίζουν εξ ΄ορισμού σε όποιον έχει διαφορετικό θρήσκευμα στην προκειμένη περίπτωση στους Ισλαμιστές, πως στοχεύουν στην αλλοίωση του Χριστιανικού δόγματος, την ίδια στιγμή που οι συντάκτες της ανακοίνωσης ενεργώντας ως αυτόκλητοι εκφραστές του καθαρού Χριστιανισμού, επιτίθενται προληπτικά σε παιδιά που έτυχε να γεννηθούν σε μια άλλη χώρα όπου επικρατούσα θρησκεία είναι ο Ισλαμισμός. Δεν παραμένουν πιστοί δηλαδή, ούτε στις βασικές αρχές του δόγματος που επικαλούνται και το οποίο δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους στην βάση φυλής, χρώματος ή θρησκείας, τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων. Προσπαθούν δηλαδή με έκδηλο ερασιτεχνισμό, να συγκροτήσουν μια αδύναμη πολιτική θέση καλυπτόμενοι πίσω από τον χριστιανισμό, κακοποιώντας και διαστρεβλώνοντας ακόμη και αυτό το ίδιο το δόγμα που διατείνονται ότι υπερασπίζονται.

Η ουσία βρίσκεται πάντα σε εκείνα που δεν λέγονται, σε αυτά που δεν γράφονται. Αν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες , δεν ήταν μετανάστες , και δεν ήταν πρόσφυγες, αν ήταν δηλαδή εύποροι επενδυτές, τότε τα παιδιά τους δεν θα είχαν ασθένειες, η θρησκεία τους δεν θα ήταν πρόβλημα, ο ελληνικός πολιτισμός δεν θα κινδύνευε από αλλοίωση.

Δεν σκέφτονται φυσικά όλοι οι άνθρωποι έτσι. Δεν σκέφτονται όλοι οι άνθρωποι στην Φιλιππιάδα έτσι. Δεν σκέφτονται καν όλοι οι γονείς του συγκεκριμένου σχολείου έτσι. Καθώς είναι καλό να θυμόμαστε ότι η περιοχή ήταν από εκείνες τις «τυχερές», που είχε λειτουργήσει μία από τις περίφημες «Παιδουπόλεις της Φρίκης», τις Παιδουπόλεις της Φρειδερικής. Εκεί όπου το παιδομάζωμα και ο εγκλεισμός των παιδιών των άλλων, των ξένων, των παρείσακτων, ήταν μια φρικτή καθημερινότητα που κατέληξε σε μια αποτρόπαια κανονικότητα.

Δεν χρειαζόμαστε άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης, πουθενά στον κόσμο, πουθενά στην Ελλάδα. Αλληλεγγύη, συλλογική δράση και αγώνα χρειαζόμαστε για να χτίσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια, όσοι τουλάχιστον κατοικούμε σε εκείνη την πλευρά της όχθης, που κάθε αδύναμο , κάθε ανήμπορο, τον θεωρούμε σύντροφο, αδερφό.

γράφει ο Χρήστος Μιάμης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.